Kako visoko travo še lahko kosimo z vrtno kosilnico?

Vrtne kosilnice so izredno uporaben pripomoček za vzdrževanje lično urejene zelenice, a pri tem moramo tudi sami dobro vedeti, kdaj je smiselno travo kositi. Predvsem se vprašamo, kako visoko travo še lahko kosimo z vrtno kosilnico. To ni odvisno le od zmogljivosti same vrtne kosilnice, temveč tudi od drugih dejavnikov. Običajno namreč ni pametno trave kositi v zadnjem trenutku, temveč se je lotimo že prej, ko bodo rezultati najboljšo.

Res pa najbolj oprijemljivo omejitev predstavljajo zmogljivosti vrtne kosilnice. To sicer pomeni, da ne moremo podati točne številke, saj je na trgu seveda na voljo cela kopica raznoraznih naprav, ki se v tem oziru lahko precej razlikujejo. Nenazadnje lahko uporabimo tudi kosilnice, namenjene kmetijski rabi in košenju zelo visoke trave, na drugi strani pa so v prodaji kosilnice, ki omogočajo le redno košenje urejene nizke trate. Večinoma imajo kosilnice do neke mere nastavljivo višino košenja, je pa prilagodljivost omejena, zato je smiselno na ta podatek paziti že pri nakupu naprave. Če gledamo omejitve, ki jih ponujajo vrtne kosilnice, bomo ugotovili, da večinoma te omogočajo košnjo trave do višine okoli 10 cm, omejitev pa je tudi pri minimalni višini, ki znaša vsaj kakšna 2 centimetra.

Pomisliti je treba bolj na to, kako visoko travo je smiselno kositi. Če želimo vzdrževati lično urejeno zelenico, ne bomo dopustili, da trava zrase do maksimalne višine, ki jo še dopušča vrtna kosilnica. Redno bomo prirezovali zgornjo tretjino trave, pri tem pa moramo višine določiti tako, da upoštevamo željeno višino pokošene zelenice in nato prištejemo tretjino, ki jo bomo kosili. Tako tudi ugotovimo, kdaj bo treba kositi in katere nastavitve bodo najboljše za uporabo vrtne kosilnice. Za takšno vrsto košenja se najbolje obnesejo robotske kosilnice, ki jih je mogoče zelo natančno nastaviti za redno košenje, a tudi druge vrtne kosilnice bodo kos rednemu vzdrževanju popolne trate.