Kroglični ležaji za industrijo

kroglični ležajiKroglični ležaji za industrijo so vsestranski kotalni ležaji s čvrstim notranjim in zunanjim obročem ter kroglicami v kleki. Odlikuje jih preprosta oblika, enostavno vzdrževanje ter robustno delovanje, na voljo so v eno redni in dvoredni obliki ter v odprtih in zaprtih različicah. Kroglični ležaji za industrijo, kot rečeno, sodijo v skupino kotalnih ležajev. Njihova skupna lastnost so kotalni elementi, ki se kotalijo med dvema površinama. S tem je omogočeno gibanje ene površine proti drugi. Kroglični ležaji za industrijo gibanje ene površine proti drugi zagotavljajo s kroglicami.

Drugi možni kotalni elementi so sodčki, prisekani stožci, iglice, valjčki in drugi kotalni elementi. Čeprav so sodobni ležaji stari komaj dobro stoletje, gre v osnovi za zelo star izum. Stara ljudstva in kulture iz obdobja pred našim štetjem, so se zavedale problema premikanja težjih bremen. Rešitev so našla v kotalnem elementu, ki je bil pred našim štetjem najpogosteje v osnovi čim bolj okrogel lesen hlod oziroma ustrezno število čim bolj okroglih in v premeru čim bolj enakih lesenih hlodov.

Dodatno so gibanje poenostavili z čim bolj utrjeno podlago. V sedemnajstem in osemnajstem stoletju se je razvoj področja nadaljeval z odkritjem in uporabo večjega števila manjših kroglic, ki so bile vstavljene med dvema površinama ali preprosto ohišje. Kotaljenje je bilo enostavnejše, vendar razmeroma neenakomerno. Kar je bila posledica ročne izdelave in obdelave vsake kroglice posebej, ki pa ni bila vedno popolnoma okrogla ter povem enaka ostalim. To napako je odpravil Fredrich Fischer, ki je v osemdesetih ledih devetnajstega stoletja izumil stroj za brušenje ležajnih kroglic.

K izumu je v veliki meri prispevala njegova proizvodnja koles, katerih vrtenje ni zadovoljevalo njegovih pričakovanj. Problem je bil v prej omenjeni ne popolnoma okrogli obliki kroglic ter neenakosti kroglic. Kroglični ležaji za industrijo so sestavljeni iz zunanjega in notranjega obroča, kroglic, kletke, tesnila in maziva. Poleg standariziranih standardnih izvedb, so kupcem na voljo tudi kroglični ležaji za industrijo v posebnih tolerancah, mazivih, oblikah, oplaščenju ležajnih obročev ter z keramičnimi kotalnimi elementi.