Talno gretje v vsak dom

talno ogrevanje

Včasih smo rekli, da ni toplega doma brez psa. Ko danes posedamo na fotelju pred televizorjem, nas mnoge greje talno gretje. Psi so še vedno uporabni za čuvanje hiše in družbo na sprehodu. Raje vam bodo odstopili prostor na fotelju, če bodo šli lahko ležat na topla tla. Prvi boljši sistemi so se uporabljali že v tridesetih letih preteklega stoletja. Danes z novimi materiali lahko naredimo marsikaj. Boljši izkoristki toplote, večja prevodnost pa tudi cenejša izvedba so nekatere prednosti. Talno gretje se počasi širi po slovenskih domovih.

Včasih se je ob večerih vsa družina zbrala okrog krušne peči. Če si bil predaleč stran te je zeblo. Talno gretje segreje prostor enakomerno. Najprej poskrbi, da nas ne zebe v noge. Toplota se počasi dviga proti stropu in ogreje cel prostor. S tem nam je tudi veliko bolj udobno. Narejeni smo tako, da nam ustrezajo tople noge in hladnejša glava.

Da lahko talno gretje lažje uravnavamo imamo termostat. Običajno ima dve ločeni tipali. Eno meri temperaturo zraka, drugo pa temperaturo tal. Z obema skupaj lažje določimo optimalno temperaturo. Zaradi tega pa nista za uporabnika nič bolj zamotana kot običajni termostati. Mi samo izberemo željeno številko, ostalo naredi sistem sam.

Zanj se odločimo že ob izdelavi novogradnje. Če bi radi spravili talno gretje v starejši objekt, bo poseg precej večji. Vsekakor je možno, pripraviti pa se moramo na precej razbijanja obstoječih tal. Cevi za ogrevanje se polagajo pod pohodno površino. Pod cevmi pa je nujna še ena plast izolacije, ki gretje usmeri v notranjost hiše. Če bomo čez položili material, ki slabo prevaja, smo s tem uničili veliko vloženega dela.