Canyoning v Posočju

Canyoning v Posočju je odličen izlet za vso družino. Primeren je za mlade, prav tako za malo starejše, če so le vitalni in agilni. Prva prepreka canyoninga je ta, da je najprej potrebno »pririniti« na vrh kanjona potoka. Že to nekaterim predstavlja oviro, vendar se vsekakor splača malo stisniti zobe. Ko si enkrat na vrhu, se začne nepozabna izkušnja. Canyoning oprema sestoji iz debelega neoprena, čelade, rešilnega jopiča, canyoning čevljev in canyoning pasu. Z vso to opravo je človek za kakšni kilo ali dve težji, kar dodatno ovira pristop do kanjona.

Med potjo na vrh canyoning vodič navadno poskrbi za par krajših postankov, da udeležencem preostane še kaj moči za kasnejše skoke in spuste.

Na vstopu v kanjon, kjer se torej pravi canyoning izlet šele začne, vodič najprej objasni vsa potrebna navodila, ki jih je nujno potrebno upoštevati skozi celotno canyoning turo, saj se lahko drugače hitro kaj pripeti. Vodič pokaže pravilno canyoning držo in pravilne canyoning skoke, opozori na možne pripetljaje in že se tura lahko začne. Skozi kanjon je veliko tolmunčkov in majhnih slapov, ki so dejansko naravni tobogani in naravni majhni bazenčki. Voda je precej hladna kar pa sicer ni problem, saj 5mm debel neopren zavaruje ljudi pred mrazom, prav tako pa je ob vročih poletnih dneh osvežitev več kot dobrodošla.

Največja atrakcija canyoninga je verjetno 27m visok slap, preko katerega te vodiči spustijo po vrvi. Zadnjih 7m pa vrv konča in že prosto drviš v spodnji tolmun. večini udeležencev canyoninga omenjena stvar najbolj ostane v spominu. Nekateri se sicer ob pogledu na 27m visok slap ustrašijo in želijo iti okoli, vendar jih vodič poskuša prepričati, da jim bo žal, če bodo takšno izkušnjo izpustili iz rok. Večina se jih potem le odloči za prečkanje slapa in vedno je odziv enkraten. Vsi so hvaležni, da jih je canyoning vodič prepričal, da bo to nepozabna izkušnja!