Skobeljni stroj

Skobeljni stroj – kaj je to in za kaj se uporablja, je vprašanje, ki se pojavi na tem mestu laiku? Če se ukvarjate z lesno industrijo, je odgovor na to vprašanje sila preprost. Namenjen je za ravno skobljanje lesa. Bolj natančno povedano je skobeljni stroj tisti stroj, ki poskrbi za to, da se produkti, ki so iz masivnega lesa hitreje vzdolžno obdelajo. Poudariti moramo, da s strojnim skobljanjem lesa, na površini nastane valovita površina. Lahko rečemo, da je v obliki cikloide. To valovito površino pa lahko izravnamo šele z brušenjem. Za več informacij o skobeljnih strojih kliknite na povezavo https://intercet.si/prodajni-program/skobeljni-stroji/

Če izpostavimo, poznamo  dve osnovni nalogi, ki jih opravlja skobeljni stroj. In sicer ena temeljna naloga je, da skobeljni stroj les poravna – kar se izvaja na poravnalnem skobeljnem stroju. Druga naloga pa je, da se les debelinsko skoblja. Tej nalogi preprosto rečemo debeljenje lesa. Pri prvi nalogi, torej pri poravnavi lesa moramo paziti na položaj, tako sprejemne kot odvzemne mize. Prav tako ta del nalog predstavlja večje nevarnosti pri delu, kot pa drugi del nalog, ko govorimo o debeljenju lesa.

Vsekakor obstaja ogromno različic skobeljnih strojev. Lahko izbirate med osnovnimi izvedbami, kot tudi med temi, da so vretena različno razporejena. Skobeljni stroj omogoča uporabo različnih žag, ki omogočajo tako vertikalen razrez, kot tudi  horizontalen razrez.

Poudariti moramo, da so najboljši skobeljni stroji narejeni v Nemčiji. Lahko se ponašajo z vrhunsko kakovostjo materialov, kot tudi vrhunskimi tehnološkimi rešitvami, na podlagi katerih so vedno korak pred časom, kot tudi celotno konkurenco. Mnenja smo, da pri nakupu skobeljnega stroja ne smemo gledati na ceno, ampak na kakovost materialov. Prav tako je pomembno gledati na to, ali nam podjetje, ki nam nudi nakup skobeljnega stroja nudi servis, v primeru okvar. To je izjemnega pomena, kajti to je stroj, ki nam ob pametnem nakupu služi mnoga leta.

Če povzamemo, s skobeljnim strojem po širini in debelini les skobljamo. Kar pa pomeni, da skobeljni stroj omogoča, da je les poravnan in zglajen.